onsdag 13 juli 2011

Slöseri med arbetstid på skattemyndigheten

Det behöver skrivas en lag som förhindrar myndighetspersoner att slösa bort skattemedel på småfrågor.

Det har tidigare funnits en lag om förenklade rutiner vid rättsfall som avser mindre värden s k småmål. Syftet var att hålla nere rättegångskostnaderna för att undvika att skjuta mygg med kanon och samtidigt missa kamelerna.

Jag har fått ett brev från en person på ett utlokaliserat skattekontor i Västervik. I brevet krävs att jag rättar en uppgift i deklarationen som avser summa 2 Svenska kronor. Skälet till att jag struntade i detta var att denna 2a i rutan inte har någon skattemässig effekt dels på grund av den automatiska avrundningen och dels på grund av att det företag som deklarationen avser går med förlust.
De 2 kronorna avser ränta på skattekontot.

Samtidigt så kostar detta ärende i arbetskostnad, dvs lönekostnader inklusive alla tillägg och övriga kostnader för anställd personal på skattekontoret HUNDRAFALT mycket mer för samhället.

Därför är det motiverat med en ny lag som:

Förhindrar en tjänsteman och myndigheter att ta beslut som åsamkar samhället större kostnader än vad som skulle kunna komma in till samhället av åtgärden. Den som bryter mot denna lag ska kunna dömas till skadestånd eller löneavdrag motsvarande den kostnad som beslutet åsamkat samhället.

Den tjänsteman som tar upp ett skatteärende avseende 2 kr som belastar samhället med 100-tals kronor för att reda ut bör själv få betala för det.

Systematiska beslut som att automatiskt påföra räntebelopp ner till 1 krona på skattekontot samtidigt som utbetalningar under 50 kronor inte betalas ut skulle ha förhindrats med en sån lag. Konsekvent borde alltså räntebelopp under 50 kr inte behöva bokföras av samma skäl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar